Vis van de maand


Januari

Steenbolk

Steenbolk is familie van de kabeljauw. De beste steenbolk koop je van oktober tot februari. Dagvers is het een culinaire topper. Het visvlees is fijn van structuur en fragiel. Daarom bak je de vis best op lage temperatuur op vel in de pan, of op lage temperatuur in de oven. Zo vermijd je dat het visvlees uiteen zou vallen. Als je steenbolk bakt kan je hem nadien eventueel nog even onder de grill zetten. Leuk weetje: het vel is zeer smakelijk en oogt heel mooi op het bord, een eenvoudig decoratief element.

Wist je dat?

Je zou de steenbolk een intelligente vis kunnen noemen want hij kiest volop voor… groene stroom. Steenbolken vertoeven graag in de omgeving van windmolenparken. Ze gebruiken ze als kraamkamer en verblijven er het liefst tijdens de eerste twee jaar van hun leven.


Februari

Zeewolf

Het visvlees van zeewolf is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken smaak. Hij wordt meestal gefileerd (soms in vismoten) aangeboden in de vishandel. De fijne smaak komt gebakken uitstekend tot zijn recht. De meeste bereidingswijzen voor zeeduivel zijn ook van toepassing op zeewolf. Net zoals de meeste vissen kent zeewolf ook een seizoen. De beste zeewolf koop je van februari tot september.

Wist je dat?

De zeewolf heeft zware maal- en snijtanden die trouwens eens per jaar worden vervangen. Op die manier kraakt hij moeiteloos schelpdieren en krabben.


Maart

Rode Poon

Rode poon heeft een heel typische vorm: een dikke en ‘gepantserde’ kop, en waaiervormige borstvinnen waarmee hij over de zeebodem lijkt te lopen. Door het trillen van zijn zwemblaas brengt hij een knorrend geluid voort, daarom wordt hij ook knorhaan genoemd. Rode poon is ideaal om op vel te bakken, maar eigenlijk zijn alle bereidingstechnieken geschikt. Het seizoen van rode poon loopt van oktober tot en met april, dan is hij op zijn best.

Wist je dat?

Poon kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microwave, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue.


April

Rog

Rog heeft geen graten. Hij leeft in de Atlantische kustgebieden van Europa en Afrika. Roggen eten voornamelijk schaal- en schelpdieren, en bodemvissen. Ze worden bijna steeds onmiddellijk gefileerd omdat alleen de ontvelde vleugels commercieel interessant zijn. Nochtans zijn ook de wangetjes en de levers eetbaar en gelden voor sommigen als een delicatesse. Rog moet absoluut vangvers zijn, hij krijgt anders heel snel een onaangename ammoniakgeur. Rog wordt het vaakst klassiek bereid: pocheren en afwerken met gesmolten hazelnootboter en kappertjes.    

Wist je dat?

In de Noordzee komen 11 soorten roggen voor. De grootste daarvan, de vleet en de pijlstaartrog kunnen wel 250 cm groot worden.


Mei

Hondshaai

Hondshaai – door de vissers “hondje” genoemd – wordt meestal gevild en onthoofd of in moten verkocht. In moten versneden lijkt hondshaai sterk op paling. De vis doet het dan ook heel goed in typische palingbereidingen, van stoofpotjes in ’t groen tot gewoon gebakken. Hondshaai is het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens de lente en zomer is hij op zijn best.

Wist je dat?

In Engeland staat hondshaai bekend als onder meer 'spotted dogfish', 'hound', 'rock salmon' en 'huss', en eindigt de vis onder meer in de populaire 'fish and chips'.


Juni

Langoustine

Langoustines zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 centimeter lang zijn. De langoustine wordt ook nieroogkreeftje genoemd door zijn niervormige ogen. Langoustines worden het hele jaar door aangevoerd, met een piekperiode in de zomer en de vroege herfst. Om de langoustines te pellen, breekt u eerst de staart af en vervolgens verwijdert u het schild. Langoustines zijn veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld kreeft of krab. Vries ze daarom best onmiddellijk in als u ze niet consumeert op de dag van de aankoop. Ze zijn trouwens ook heerlijk op de barbecue! Het langoustineseizoen loopt van juni t.e.m. oktober. Een ideaal zomers voorgerechtje dus.

Wist je dat?

Gebakken langoustines zijn heel lekker, maar u kan ze ook kort pocheren. Dan wel mét de koppen, dat zijn echte smaakbommen. Laat ze in het kookvocht afkoelen en gebruik dat als basis voor soepen en sauzen. Het subliem lekkere vlees in de scharen krijg je er met een kreeftenvorkje wel uit.


Juli

Schol

Schol is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is schol een echte lekkernij. Schol laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. In de handel is schol het hele jaar door beschikbaar. Toch eet je het best schol tussen juni en oktober, het scholseizoen.

Wist je dat?

Wist je dat baby-schollen rechtop zwemmen? Pas na een 6-tal weken ondergaan ze een gedaanteverwisseling en 'vallen ze om' tot platvissen.


Augustus

Zeetong

Tong is makkelijk te herkennen : langgerekt ovaal van vorm met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin met stipjes. De onderkant is wit. Tong is veruit de belangrijkste inkomstenbron voor onze vissers. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van juli tot januari. Het visvlees is stevig, en tegelijkertijd zacht en sappig, en zowel op z’n geheel als in filet te koop. De meest bekende bereiding is wellicht de tong meunière, waarbij de bebloemde tong in zijn geheel in boter gebakken wordt en nadien overgoten wordt met braadvet waaraan citroensap en peterselie is toegevoegd.

Wist je dat?

De visserij op tong is een typevoorbeeld van hoe een duurzame visserij er zou moeten uitzien. Diverse aanpassingen aan het vistuig verminderen de ongewenste bijvangsten, beperken het brandstofverbruik en impact op de zeebodem.


September

Grijze Garnaal

Garnalen worden direct op het schip gekookt in een grote ketel zeewater, waaraan een schep zout is toegevoegd. Elk schip heeft zijn eigen recept. Daar hangen zowel de roodbruine kleur, als de pittige smaak en knapperigheid van af. Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen. Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen op hun dikst.

Wist je dat?

Onze garnalen worden gevangen door kustvissers, die nauwelijks enkele uren wegblijven. De aanvoer van garnaal in onze havens is dus echt 'dagvers'.


Oktober

Griet

Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Het visvlees lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet echter (huid)schubben, is hij eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur. De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden. Griet is op zijn best van juli tot en met januari. Grietfilet kan u op dezelfde manier bereiden als tarbot. Griet kan u bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde.

Wist je dat?

De griet is ook een platvis die de beide ogen op de linkerzijde heeft staan. Ze zijn meesters in het camoufleren en nemen de kleur aan van het omringende milieu.


November

Zeekat / Sepia

Zeekatten behoren tot de orde der Sepioidea, weekdieren die zich van andere inktvissen zoals de octopus onderscheidt door haar grote mantel (lichaam). Zeekatten hebben een platte inwendige schelp en een kort, breed lichaam met 8 korte armen en 2 veel langere tentakels. De aanvoer en kwaliteit van de zeekat zijn optimaal van het najaar tot net voor de paaiperiode, van oktober tot en met maart. De meeste recepten voor pijlinktvis zijn ook voor zeekat van toepassing.


December

Sint Jacobsschelp

Sint-jakobsschelpen behoren samen met de oesters en mosselen tot de 'bivalven' of tweekleppigen. Deze schelpdieren worden omsloten door twee scharnierende kleppen. De schelp meet gemiddeld 10 tot 12 cm en kan 17 cm bereiken. Sint-jakobsnoten of coquilles worden tussen november en maart bij ons aangevoerd.

Wist je dat?

De sint-jakobsschelp heeft zijn naam te danken aan Santiago de Compostella, van waaruit middeleeuwse pelgrims een schelp meebrachten als bewijs van de voleinding van hun bedevaart. In die tijd was dit weekdier immers enkel in die regio te vinden.